Det är tidig morgon och innan staden har vaknat så ringer larmet på telefon, det är dags att kliva upp för att göra mig redo för en dag ute i skogen. Det är nämligen så att jag ska spendera en dag med Jonas Lantz, vd för Lantz Skogsvård, och Marco Cubelja, som är Jonas andra hand, ute i skogen. De ska inspektera slutförda arbeten och även kika in några som är i full fart.

Jonas plockar upp mig i sin svarta Mitsubishi och vi sätter direkt riktning bort från stadens stök till ett hygge mellan Rännö och Myssjön, strax väster om Sundsvall. Där möter vi upp Marco Cubelja, som redan var på plats, tillsammans med Oleg och David.

Oleg, en extremt vältränad man som har arbetat många år åt Lantz Skogsvård, har fått i uppdrag att lära upp David i planteringens konst. David har redan en viss erfarenhet, men det finns alltid några tips och trix att lära från Oleg, som ursprungligen kommer från Ryssland.

Jonas frågar hur säsongen har varit samtidigt som han visar upp den specialgjorda hyllösningen i släpvagnen som möjliggör effektivare transporter av plantor.

Jonas inspekterar plantorna som Oleg och David ska sätta under dagen.

Jonas inspekterar plantorna som Oleg och David ska sätta under dagen.

Efter ett kort prat märks det att David och Oleg vill bege sig i väg, så vi vandrar ut på det nyligen markberedda hygget. Oleg kommenterar att Gällö Skog har gjort ett riktigt bra arbete, vilket i sin tur underlättar deras plantering. Efter att ha arbetat oss upp för en brant backe når vi platsen där de ska börja plantera.
Utsikten är fullkomligt hänförande. Hösten visar upp sig i all sin prakt och de färgglada löven sätter verkligen sin stämpel på det underbara landskap som finns i de norra delarna av landet.
Längs med vår promenad diskuteras hela tiden säsongen och de olika platser de har varit på, det har varit en aktiv sommar för Oleg och David som fått byta utsikt nästan varje dag.

David och Oleg planterar sig upp för en lång backe.

David och Oleg planterar sig upp för en lång backe.

Det är få kontor som bjuder på lika vacker utsikt som det här.

Det är få kontor som bjuder på lika vacker utsikt som det här.

Tempot är högt när de två plantörerna sätter igång sitt arbete. Det märks att deras fysiska kondition är på topp, till exempel deltog David i Axa Fjällmaraton tillsammans med Marco för ett par veckor sedan.

David trivs med sitt jobb i skogen och kollegan Oleg.

David trivs med sitt jobb i skogen och kollegan Oleg.

Efter ett tag är Jonas och Marco nöjda och vi bestämmer oss för att lämna de två plantörerna i fred så att de kan arbeta utan störningar. Vi ställer nu kursen mot trakterna kring Nedansjö där Lars och Anders nyss avslutat ett arbete. Hunden Casper hoppar ut från Lars och Anders bil och möter oss först, även Casper är en van “skogsarbete” med flera års erfarenhet tillsammans med hussen Lars.
Först packas det dock upp en lunch, grillad kyckling, grönsaker, baguette och en iskaffe väntar. Och visst är det något särskilt med att äta utomhus, på något sätt känns maten extra smaklig i den friska luften.
Lars och Andreas tar oss ut på platsen där de har röjt och även här passar Jonas och Marco på att fråga dem hur det gått på sistone och hur framtidens röjningsplaner ser ut.

Lars och Anders är två rutinerade röjare.

Lars och Anders är två rutinerade röjare.

Marco och Lars tittar på när ...

Marco och Lars tittar på när …

... Anders tog ner ett av de sista träden.

… Anders tog ner ett av de sista träden.

Tidigare jobbade Anders på kontor, men skogen lockade allt för mycket. Lars har i många år arbetat åt Lantz Skogsvård och tillsammans arbetar de snabbt och effektivt. Samtidigt är de också vana att ta egna initiativ och arbetar mycket nära sina kunder.

Jonas och Marco framför Andreas och Lars - det obligatoriska "lagfotot" som ska tas.

Jonas och Marco framför Anders och Lars – det obligatoriska “lagfotot” som ska tas.

Medan Lars och Anders beger sig på nya äventyr ställer vi ännu en gång om siktet: Till huvudkontoret i Torpshammar. Det är här Lantz Skogsvård har sin plantdepå och under högsäsong kan det stå hundratusentals plantor på bakgården som väntar på att sättas i jorden eller att kunder ska hämta upp dem.

Plantor av bästa kvalitet på Lantz Skogsvårds huvudkontor i Torpshammar.

Plantor av bästa kvalitet på Lantz Skogsvårds huvudkontor i Torpshammar.

Kontoret ligger längs med Ljungan som ringlar sig genom en stor del av Mellansverige och som verkligen sätter sin prägel på landskapet.

Ljungandalen.

Ljungandalen.

På huvudkontoret arbetar både Jonas och Marco. Här tas det emot samtal, jobb planeras och logistiken ska skötas. Det kanv ara uppemot 80 anställda vid vissa tider på året och det är mycket som ska skötas när det arbetas i skogarna från Sundsvall i söder till Jokkmokk i norr.

Framsidan av Lantz Skogsvårds huvudkontor i Torpshammar.

Framsidan av Lantz Skogsvårds huvudkontor i Torpshammar.

Jonas framför datorn på huvudkontoret, där det finns utrymmen för en stor mängd arbetare att sova, äta och träna.

Jonas framför datorn på huvudkontoret, där det finns utrymmen för en stor mängd arbetare att sova, äta och träna.

Jag, som arbetar på kontor i vanliga fall, blir fascinerad av hur extremt hårt de här människorna arbetar. Det kräver inte bara en god fysik, utan du ska samtidigt se till att följa de regler som finns och jobba med kundens önskemål. Samtidigt måste belöningen vara underbar, när du varje dag får en ny utsikt över en ny del av landet. Det finns otroligt vackra vyer överallt, det gäller bara att hitta dem. Medan många drömmer sig bort till en tillvaro närmare vår gröna skog så har de här människorna, med olika bakgrunder och erfarenheter, gjort slag i saken.
Reporter och fotograf: Fredrik Ytterström